Főzőverseny aloldal_cim_alatti

Próbarendszer témák

Csoportmunka
Közösségélmény
Táplálkozás

Jellegek

9-16 fő (őrsgyűlésre)
17-40 fő (raji létszámhoz)
40+ fő (csapatlétszámhoz)
Kiscserkészek (6-10 évesek)
Cserkészek (11-14 évesek)
Kószák (12-17 évesek)
Vándorok (18+ évesek)
45-60 perc
Bárhol (kint, bent)

Kellékek

Kis kosarak dobozok
Kivágott cetlik

Leírás

Előkészület képpen gyűjts össze 5-6 akciós újságot, a benne lévő képekre lesz majd szükséged a “hozzávalók” beszerzéséhez. Ezt szortírozd szét a kis dobozokba típus szerint, a lenti segédlet szerint. Fontos, hogy egy-egy “hozzávalóból” többet is vágj ki, mert lehet, hogy több őrstagod is szeretné majd a főztjébe tenni.

Kis feliratozott kosarakba tedd ki a “hozzávalókat”, adj 10 percet az őrstagjaidnak, hogy összeállítsa mindenki a saját menüjét. 10 percben mutassák is be, hogy ki mit “főzőtt”. Az utolsó 10 percben beszéljétek meg, hogy kinek sikerült a legfinomabb és legkörnyezetkímélőbb menüt összeállítania.

TIPP: ha tetszett a játék a cserkészeidnek, időről-időre újra előveheted, hiszen az idényzöldségek hónapról-hónapra változnak. Ez esetben úgy tudjátok a változatosságot növelni, ha egyes alkalmakkor megegyeztek, h épp mit “főztök” pl leves - egytál étel - saláta…

TIPP2: ha kifejeztten öko-őgy a cél, akkor duplázd meg a ráfordított ídőt és beszélgessetek komolyabban arról, hogy melyik termék hogyan járul hozzá a Föld fenntartható műveléséhez/kihasználásához.

Kategóriák:

Idényzöldség, gyümölcs: 3 pont (példák)

            Kora tavasz: saláták, borsó, retek, újhagyma, snidling

            Tavasz vége: eper, spenót, sóska, 

            Nyár eleje: meggy, paradicsom, paprika, uborka, kukorica

            Nyár vége: barack, alma, dinnye

            Ősz: sütőtök, brokkoli, padlizsán, szőlő, karfiol

            Tél: magvak, savanyított termékek, káposzta, cékla, pasztinák

(további inspirációt lelsz itt: https://gasztrohos.blog.hu/tags/idényzöldség)

Zöldség, gyümölcs: 2 pont

Egzotikus gyümölcsök: -1 pont

            Banán, Citrom, Avokádó stb.

Magvak: 2 pont

Száraz áru: 1 pont

            Tészta, rizs, bulgur, köles, hajdina

            Tojás

Húsok sajtok: 0 pont

            Csirke, pulyka, sertés

            Sajtok, tejtermékek, nagyüzemi tojás

Halak, húsok: -1 pont

            Tonhal, marhahús, csirkemell

Konzerv: 0 pont

Fájlok

Nem tartozik hozzá fájl
Akik eddig megköszönték:

Tádics Norbert

Ha elakadtál vagy segítségre lenne szükséged:

it-fejlesztes@cserkesz.hu