Előkészület képpen gyűjts össze 5-6 akciós újságot, a benne lévő képekre lesz majd szükséged a “hozzávalók” beszerzéséhez. Ezt szortírozd szét a kis dobozokba típus szerint, a lenti segédlet szerint. Fontos, hogy egy-egy “hozzávalóból” többet is vágj ki, mert lehet, hogy több őrstagod is szeretné majd a főztjébe tenni.
Kis feliratozott kosarakba tedd ki a “hozzávalókat”, adj 10 percet az őrstagjaidnak, hogy összeállítsa mindenki a saját menüjét. 10 percben mutassák is be, hogy ki mit “főzőtt”. Az utolsó 10 percben beszéljétek meg, hogy kinek sikerült a legfinomabb és legkörnyezetkímélőbb menüt összeállítania.
TIPP: ha tetszett a játék a cserkészeidnek, időről-időre újra előveheted, hiszen az idényzöldségek hónapról-hónapra változnak. Ez esetben úgy tudjátok a változatosságot növelni, ha egyes alkalmakkor megegyeztek, h épp mit “főztök” pl leves - egytál étel - saláta…
TIPP2: ha kifejeztten öko-őgy a cél, akkor duplázd meg a ráfordított ídőt és beszélgessetek komolyabban arról, hogy melyik termék hogyan járul hozzá a Föld fenntartható műveléséhez/kihasználásához.
Kategóriák:
Idényzöldség, gyümölcs: 3 pont (példák)
Kora tavasz: saláták, borsó, retek, újhagyma, snidling
Tavasz vége: eper, spenót, sóska,
Nyár eleje: meggy, paradicsom, paprika, uborka, kukorica
Nyár vége: barack, alma, dinnye
Ősz: sütőtök, brokkoli, padlizsán, szőlő, karfiol
Tél: magvak, savanyított termékek, káposzta, cékla, pasztinák
(további inspirációt lelsz itt: https://gasztrohos.blog.hu/tags/idényzöldség)
Zöldség, gyümölcs: 2 pont
Egzotikus gyümölcsök: -1 pont
Banán, Citrom, Avokádó stb.
Magvak: 2 pont
Száraz áru: 1 pont
Tészta, rizs, bulgur, köles, hajdina
Tojás
Húsok sajtok: 0 pont
Csirke, pulyka, sertés
Sajtok, tejtermékek, nagyüzemi tojás
Halak, húsok: -1 pont
Tonhal, marhahús, csirkemell
Konzerv: 0 pont